Dlaczego smażenie jest niezdrowe?

by Redakcja xTerraPoland
dlaczego smażenie jest niezdrowe, Dlaczego smażenie jest niezdrowe?

Słowo dieta kojarzy się wielu ludziom jedynie z ograniczeniem ilości jedzenia celem utraty nadliczbowych kilogramów. Tymczasem dieta to nic innego, jak konkretny sposób odżywiania się. Może być więc dieta zdrowa, zbilansowana, ale i niezdrowa. Trzeba przyznać, że tu i ówdzie rośnie już świadomość tego, jak ważne jest to, co jemy dla naszego zdrowia. Jednak wciąż istnieje spora grupa osób, które zupełnie się tym nie przejmują, co widać w ich sylwetce oraz stanie ich zdrowia. Wiele z tych osób przyznaje, że lubi i jada dość często m.in. smażone rzeczy. Lekarze podkreślają jednak, że to nienajlepszy pomysł, żeby nadużywać takich dań.

Dlaczego smażenie jest niezdrowe?

dlaczego smażenie jest niezdrowe, Dlaczego smażenie jest niezdrowe?Dlaczego smażenie jest niezdrowe? Przecież wiele smażonych potraw jest naprawdę smacznych. co więcej – odpowiednio doprawione – dania takie ładnie wyglądają i smakowicie pachną. To powoduje, że ludzie zgromadzeni przy stole odczuwają większy głód i sięgają po takie jedzenie. Tymczasem trzeba pamiętać, że w procesie smażenia bierze udział tłuszcz. W wyniku zastosowania wysokiej temperatury mogą w nim zachodzić określone zmiany, a ich produkty nie są odpowiednie dla naszego zdrowia. Często dotyczy to także samych potraw poddawanych takiej obróbce termicznej. Smażone jedzenie jest zazwyczaj bardzo sycące, dostarczają energii, ale nie są zdrowe. Wiele osób czuje się po nich ciężko i pobolewa ich wątroba. To wskazuje na problemy z trawieniem tak przygotowanego jedzenia.

Dziś jednak wciąż zbyt mało osób zadaje sobie pytanie, dlaczego smażenie jest niezdrowe? Po prostu akceptujemy to, że w zróżnicowanej diecie są i smażone potrawy. Zapominamy, że wiele pierwotnie zdrowych produktów żywnościowych, traci wiele swoich dobrych cech podczas obróbki termicznej w tak wysokiej temperaturze. Dodatkowo np. każde – nawet chude mięso – zawiera w sobie przynajmniej trochę tłuszczu. Jeśli dodamy do tego tłuszcz wykorzystany do smażenia, nagle okaże się, że na nasz stół trafia potrawa niejako podwójnie tłusta. Nadmiar tłuszczu w diecie też nie jest najzdrowszy – o tym powie nam każdy lekarz i dietetyk.

Dlaczego wciąż smażymy?

Smażenie pozwala na stosunkowo szybkie przygotowanie potrawy. Wiele rzeczy o wiele szybciej się smaży, niż gotuje potrawę, zanim osiągnie ona stan odpowiedni do podania na stół. Być może także stąd bierze się fakt, że wciąż smażymy na potęgę, zamiast ugotować lub udusić jakąś potrawę. Wiele osób zmienia dietę, kiedy już stoją dosłownie pod murem i po prostu nie mają innego wyjścia. Czasem bywa to już za późno – w organizmie z powodu wcześniej niezdrowej diety zaszły już zmiany zbyt nieodwracalne. Lepiej więc odpowiednio wcześnie pomyśleć nad swoją dietą. Można przecież jeść i zdrowo i smacznie, a łatwo dostępne w sieci przepisy kulinarne tylko to ułatwią.

Related Posts

Leave a Comment