Błonnik to ważny składnik pokarmowy, który powinien być dostarczany do organizmu we właściwej ilości. Reguluje on procesy trawienne i dzięki temu pomaga w utrzymaniu pięknej i smukłej sylwetki. Jakie produkty zawierają błonnik?
Co to jest błonnik?
Błonnik jest składnikiem niezbędnym dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Regularne spożywanie produktów bogatych w błonnik znacznie wspomaga trawienie, przeciwdziała zaparciom oraz pomaga obniżyć cholesterol. Błonnik zwany również włóknem pokarmowym w dużej mierze wpływa na zwiększenie treści pokarmowej, a w efekcie tego na zwiększenie masy stolca. Szczególne znaczenie odgrywają ligniny, celuloza oraz nierozpuszczalne w wodzie hemicelulozy, które nie ulegają w jelitach bakteryjnej degradacji. Poza wpływem na wzrost masy kału, błonnik powoduje także skrócenie pasażu jelitowego. Błonnik pokarmowy można podzielić na:
- rozpuszczalny w wodzie – pektyny, gumy oraz śluzy
- nierozpuszczalny w wodzie – celuloza, ligniny
- częściowo rozpuszczalny w wodzie – hemiceluloza
Jakie produkty zawierają błonnik?
Produkty zawierające błonnik są przede wszystkim pochodzenia roślinnego. W obfitych ilościach składnik ten znajduje się w owocach, warzywach oraz wielu zbożach. Doskonałym źródłem błonnika są pełnoziarniste produkty zbożowe, wśród których można wymienić: siemię lniane, ryż brązowy, kaszę gryczaną, otręby, płatki owsiane czy chleb żytni razowy. W błonnik obfitują również nasiona wielu roślin strączkowych. Można wśród nich wymienić: białą fasolę, czerwoną fasolę, groch, bób oraz suszone owoce takie jak: suszone śliwki czy morele. Ponadto składnik ten znajduje się w bakaliach. Można go znaleźć w orzechach ziemnych, makadamii, migdałach, nasionach słonecznika oraz w sezamie.
Dieta wysokobłonnikowa, zwana bogatoresztkową
Dieta bogata w błonnik bardzo często określana jest jako dieta bogatoresztkowa. Co prawda wszystkie produkty roślinne zawierają błonnik pokarmowy, ale w niektórych jest go więcej, natomiast w innych znacznie mniej. Nie oznacza to jednak, że rośliny o niższej zawartości błonnika powinno się wykluczyć z codziennej diety. Warto pamiętać o tym, że każda dawka błonnika pokarmowego jest cenna dla naszego organizmu i w związku z tym wskazana w jadłospisie.
Do produktów zawierających ieco mniej błonnika zalicza się pozostałe świeże owoce takie jak: jabłka, gruszki, pomarańcze, śliwki,banany oraz brzoskwinie. Ponadto jest on zawarty w malinach, jeżynach oraz porzeczkach. Błonnik w nieco mniejszej ilości jest również zawarty w wielu warzywach, wśród których można wymienić: marchew, pomidory, szpinak, paprykę ,kalafior, sałatę, brokuły, kalarepę oraz kapustę. Ponadto składnik ten występuje w zielonym groszku, pietruszce, selerze, botwince oraz fasolce szparagowej.