xTerraPoland.pl

Sport, Odzież Sportowa, Dieta, Lifestyle

Dieta

Jakie produkty zawierają błonnik?

Jakie produkty zawierają błonnik?

Błonnik to ważny składnik pokarmowy, który powinien być dostarczany do organizmu we właściwej ilości. Reguluje on procesy trawienne i dzięki temu pomaga w utrzymaniu pięknej i smukłej sylwetki. Jakie produkty zawierają błonnik?

Co to jest błonnik?

Błonnik jest składnikiem niezbędnym dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Regularne spożywanie produktów bogatych w błonnik znacznie wspomaga trawienie, przeciwdziała zaparciom oraz pomaga obniżyć cholesterol.  Błonnik zwany również włóknem pokarmowym w dużej mierze wpływa na zwiększenie treści pokarmowej, a w efekcie tego na zwiększenie masy stolca. Szczególne znaczenie odgrywają ligniny, celuloza oraz nierozpuszczalne w wodzie hemicelulozy, które nie ulegają w jelitach bakteryjnej degradacji. Poza wpływem na wzrost masy kału, błonnik powoduje także skrócenie pasażu jelitowego. Błonnik pokarmowy można podzielić na:

  • rozpuszczalny w wodzie – pektyny, gumy oraz śluzy
  • nierozpuszczalny w wodzie – celuloza, ligniny
  • częściowo rozpuszczalny w wodzie – hemiceluloza

Jakie produkty zawierają błonnik?

Jakie produkty zawierają błonnik?Produkty zawierające błonnik są przede wszystkim pochodzenia roślinnego. W obfitych ilościach składnik ten znajduje się w owocach, warzywach oraz wielu zbożach. Doskonałym źródłem błonnika są pełnoziarniste produkty zbożowe, wśród których można wymienić: siemię lniane, ryż brązowy, kaszę gryczaną, otręby, płatki owsiane czy chleb żytni razowy. W błonnik obfitują również nasiona wielu roślin strączkowych. Można wśród nich wymienić: białą fasolę, czerwoną fasolę, groch, bób oraz suszone owoce takie jak: suszone śliwki czy morele. Ponadto składnik ten znajduje się w bakaliach. Można go znaleźć w orzechach ziemnych, makadamii, migdałach, nasionach słonecznika oraz w sezamie.

Dieta wysokobłonnikowa, zwana bogatoresztkową

Dieta bogata w błonnik bardzo często określana jest jako dieta bogatoresztkowa. Co prawda wszystkie produkty roślinne zawierają błonnik pokarmowy, ale w niektórych jest go więcej, natomiast w innych znacznie mniej. Nie oznacza to jednak, że rośliny o niższej zawartości błonnika powinno się wykluczyć z codziennej diety. Warto pamiętać o tym, że każda dawka błonnika pokarmowego jest cenna dla naszego organizmu i w związku z tym wskazana w jadłospisie.

Do produktów zawierających ieco mniej błonnika zalicza się pozostałe świeże owoce takie jak: jabłka, gruszki, pomarańcze, śliwki,banany oraz brzoskwinie. Ponadto jest on zawarty w malinach, jeżynach oraz porzeczkach. Błonnik w nieco mniejszej ilości jest również zawarty w wielu warzywach, wśród których można wymienić: marchew, pomidory, szpinak, paprykę ,kalafior, sałatę, brokuły, kalarepę oraz kapustę. Ponadto składnik ten występuje w zielonym groszku, pietruszce, selerze, botwince oraz fasolce szparagowej.

Udostępnij